Altı Tablo’da başörtüsü trendi: Meclis çözmeli, referanduma gitmemeli
ANKARA – ‘Başörtüsüne anayasal güvence’ getireceği iddiasıyla Meclis’e sunulan önergenin ardından gözler Altı Tablo’ya çevrildi. Masanın çalışanları, teklifin referanduma gitmemesi gerektiği görüşünde.
Teklifin durumunu açıklayan ilk parti DÜZGÜN Partisi oldu. GÜZEL Parti Sözcüsü Kürşat Güçlü, “Genel Yönetim Kurulumuzdaki çoğunluğun eğilimi olumlu görüşümüz olduğu yönünde. Yani ‘evet’ yönündedir” dedi.
SAADET: ANAYASA’DA DESTEKLENEBİLECEK BİR METİN YER ALMIŞTIR.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, başörtüsü sorununun Türkiye’nin siyasi hafızasındaki sorunlu alanlardan biri olduğunu belirterek, “Önergeyi Anayasa’ya koymanın bir sakıncası yok. Metin, desteklenebilecek bir metin gibi duruyor” dedi.
‘REFERANDUM OLMAMALI, MECLİSTE ÇÖZÜMLENMELİ’
Başörtüsü sorununun referandum konusu olmaması gerektiğini söyleyen Kaya, “Siyasi partiler bunu Meclis’te çözmeli. Siyasi suistimal veya strateji haline getirmeden Meclis’te çözmek daha iyidir” dedi.
‘ALTI MASA’DAKİ EĞİLİM KURULDA ÇÖZÜLECEK’
Altı Tablo’da her partinin kendi iç değerlendirmesini yapacağını ifade eden Kaya, muhalefet talep etmedikçe bu yasanın çıkması ihtimalinin olmadığını belirterek, “Bu tartışma artık Türkiye’nin gündeminden çıkarılmalı. Çözüm olması lazım, muhalefet ‘evet’ diyecek. Her parti kendi iç değerlendirmesini yapacak.Bu sonuçlara göre farklı yaklaşımlar varsa Altı Tablo’da bunlar değerlendirilecek. Her partinin farklı eğilimleri olacaktır ama ortak karar alındıktan sonra farklı bir tercih çıkacağını düşünmüyorum. Genel kanı Meclis’te çözülmesi yönündedir. Böyle bir eğilim var.”
‘ERDOĞAN REFERANDUMA GİDERSE MİLLETİMİZ SANDIKTA GEREKSİZ GÖSTERİŞİN CEZASINI VERİR’
Kaya, “Teklif, referanduma gerek kalmayacak şekilde oy çokluğu ile kabul edilirse, teklifin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından halkoyuna sunulması milletin takdirine bırakılacaktır” dedi. Milletimiz bu beyhude gösterinin cezasını sandıkta verecektir” dedi.
‘TEKLİF REFERANDUMA GİTMEDEN MECLİS’TEN GEÇMELİ’
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Genel Lider Ahmet Davutoğlu’nun daha önce temel özgürlükler meselesinin referanduma gidilmemesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsüne ilişkin yasal düzenleme” çıktıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “gol pas” değerlendirmesinin altını çizen Özcan, “Mesele Erdoğan bu sorunu gol paslarına çevirmek istiyor ve topluyor. “Erdoğan Bey’in karların erimesine tepki olarak başörtüsü sorununu yeniden gündeme getirmek, hatta mümkünse referanduma götürmek, kaybettiği oyları bir nebze pekiştirmek istediğini düşünüyoruz. kapsam. Meclis buna izin vermemeli. Bu teklifin referanduma gitmeyecek şekilde TBMM’den geçmesini savunuyoruz” dedi.
Özcan, 26 Aralık’ta Gelecek Partisi lojmanında yapılacak Altı Masa toplantısı öncesi, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’nun partisinin lider tipinde de bu görüşü aktaracağını varsaydığını söyledi.
‘REFERANDUM OLMAMALI, MASA İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ’
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, başörtüsü sorununun bir temel hak ve özgürlükler sorunu olduğunu vurgulayarak partisinin özgürlükçü bir bakış açısına sahip olduğunu belirterek, “Başörtüsü sorununa ilişkin bir düzenlemeyi oylamayı doğru bulmuyoruz. normal şartlar altında temel hak ve özgürlükler.”
‘ALTI MASADA BİR VE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ’
Şahin, gelinen seviyede bazı gerçeklerin de olduğunun altını çizerek, “Yetkili heyetlerimizde yaptığımız müzakereler doğrultusunda çıkacak karara göre hareket edeceğiz. Birlikte tavır almak istiyorsak DEVA Partisi olarak o yönde hareket edeceğiz. Altı Masa’da da birlikte hareket edeceğiz. Harekete geçeceğiz” dedi.
‘YA 360’IN ALTINDA KALACAK YA DA 400’ÜN ÜZERİNDE OLACAK’
Bu konunun asla siyasi malzeme yapılmaması gerektiğine inandıklarını ifade eden Şahin, “Bir karar alınacaksa Meclis’te ya 400’ün üzerinde oy çokluğu ile alınmalı ya da 360’ın altında kalmalıdır. Bu referanduma götürülecek bir konu olmamalı” dedi.
Şahin, “Devlet oyun kurmak istiyor, biz bu oyuna fırsat verecek bir yaklaşımda bulunmayacağız” dedi.
‘Altı masasının kararına uyacağız, AK Parti’nin prim yapmasına izin vermeyeceğiz’
Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, parti olarak soruna özgürlükler üzerinden baktıklarını, dikey boşluklarda gezinilmemesi gerektiğini, yatay bir demokrasi tabanından yola çıkmanın doğru olduğunu düşündüklerini söyledi.
AK Parti’nin meseleyi bu boyuta getirmek için çaba sarf ettiğinin farkında olduklarını ifade eden Yücel, “Seçimi ‘Biz ve onlar’ ikili bir yapıya taşıma hedefi var. Türkiye’nin birçok sorunu varken.” Yolsuzluk, hukuksuzluk gibi konularda seçimleri bu temelde yürütmeye çalıştıklarını görüyoruz” dedi.
“Altı Masa ne karar verirse biz de masanın kararına uyacağız. Bunda kararlıyız” diyen Yücel, “AK Parti’nin bunun üzerinden prim yapmasına, alet etmesine izin vermeyeceğiz. “
CHP’de belirsizlik hakim. Parti yetkilileri, teklifin parti üst kurullarında değerlendirileceğini ve kararın ondan sonra verileceğini söylüyor.
24 FIRSAT OYU TEKLİFİN GEÇMESİ İÇİN YETER
Siyasi partiler anayasa değişikliği teklifine ilişkin oylamada ortak karar alamazlar. Oylama batın olarak yapılır. 360-400 arasında evet oyu çıkarsa referandum yapılır. 400’den fazla milletvekili evet derse anayasa değişikliği referanduma gerek kalmadan yürürlüğe giriyor.
Meclisteki sandalye dağılımına göre başörtüsü önerisinin geçmesi için 24 muhalefet milletvekilinin oya ihtiyacı var.
Muhalefet partilerinin, teklifin komisyon görüşmelerinde teklifin içeriğindeki değişiklik önerilerini sunmaları bekleniyor.