Haber

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ayıntablı Şakir Efendi’nin Enis’ül Uşşak Divanı’nı okurlarla buluşturdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür ve sanat yaşamına ışık tutan “Ayıntablı Şakir Efendi’nin Enis’ül Uşşak Divanı” adlı eserini okuyucuyla buluşturdu.

19. yüzyılın dönüm noktasındaki kültür dünyasını yansıtmanın yanı sıra milli ve manevi değerleri inşa eden, medeniyet kodlarını öne çıkaran bu divan, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor eski Bakanı Vehbi Dinçerler tarafından kuruldu. Dr. Zeliha Açar tarafından yayına hazırlanmıştır.

Eser, Gaziantep’in zengin kültürel mirasına katkı sağlıyor ve bölgenin tarihine ışık tutuyor. Şiirlerin çok katmanlı anlamları dönemin şiir ve edebiyat anlayışını ortaya koyarken, aynı zamanda Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliğine de vurgu yapmaktadır.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından yayımlanan “Ayıntablı Şakir Efendi’nin Enis’ül Uşşak Divanı” adlı kitap, Gazikültür’ün Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi Gazikültür mağazalarının yanı sıra Türkiye’nin seçkin kitapçılarında satışa sunuldu. web sitesi www.magazagaziantep. com ve kitap satan sitelerde.

“Kitap geçmişten günümüze bir köprü görevi görüyor”

Gaziculture Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver, kitabın geçmişten günümüze Gaziantep’in kültür yaşamına bir köprü görevi gördüğünü belirterek, “Mehmed Şakir Efendi’nin Enis’ül Uşşak adlı divanı, kültürel mirasa ışık tutuyor. Gaziantep’in sanatsal yaşamı 18. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor.” “19. yüzyıl başlarındaki kültür dünyamıza örnek teşkil etmektedir. Aynı zamanda eski Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanımız Vehbi Dinçerler Bey’in büyük dedesi Mehmet Şakir Efendi’nin divanı da Latince’ye çevrilmiştir. Bu kitapla harfler günümüz Türkçesine uyarlanmıştır” dedi.

“Eser, Gaziantep’in köklü edebiyat mirasını yansıtıyor”

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, “Ayıntablı Şakir Efendi’nin Enis’ül Uşşak Divanı, Gaziantep’in köklü edebiyat mirasını yansıtan önemli bir örnektir. Şehrimiz, Osmanlı’nın en çok divan üreten 11’inci şehri oldu. 117 şairin yer aldığı şairler.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından kitap olarak yayımlandı.Ayıntablı Şakir Efendi’nin Enis’ül Uşşak adlı divanı da bunlardan biridir. Eski Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Vehbi Dinçerler ve Dr. Zeliha Açar tarafından yayına hazırlanan bu divan, sadece Gaziantep için değil divan şiiri araştırmaları için de değerli bir kaynaktır” dedi. . – GAZİANTEP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu